Coșul tău
close

local_mall

Total: 0,00

double_arrowFinalizează comanda
local_mall

Coșul tău este gol.

0 articole 0,00 RON
Livrare Gratuit

Total 0,00 RON
info Nu se percepe TVA

Icoană pe lemn "Maica Domnului Paramythia (Mângâietoarea)", miniatură, 7x10 cm

Ana Drăgan O creație  Ana Drăgan
320,00 RON
sau 6 rate egale a
53.33 RON/lună info

Icoană pe lemn tip miniatură, pictată manual.

Această icoană este inspirată de icoana Maicii Domnului cea numita "Paramythia", adică "Mângâietoarea" sau "Ocrotitoarea", una dintre icoanele făcătoare de minuni ale Născătoarei de Dumnezeu păstrate in Mânăstirea Vatoped, din Sfântul Munte Athos, ce este cinstită in chip deosebit pe 21 ianuarie.

Aceasta icoana este legata de minunea in urma careia Maica Domnului si Pruncul si-au schimbat forma fetei si pozitia corpului. Este o icoana nefacuta de mana omeneasca, deoarece s-a savarsit in forma de astazi prin harul lui Dumnezeu, dupa interventia minunata a Maicii lui Dumnezeu pentru ocrotirea manastirii.

Exista in trecut obiceiul ca, iesind monahii din biserica, dupa savarsirea slujbei de dimineata, sa se inchine fiecare la icoana Maicii Domnului din privdor si, tot acolo, staretul sa dea portarului cheile de la poarta cea mare a manastirii, inchisa peste noapte, pentru a o deschide.

In data de 21 ianuarie 1320, cand staretul a dat portarului cheile, icoana Maicii Domnului, pictata pe zidul bisericii, s-a insufletit deodata, iar Nascatoarea de Dumnezeu a zis cu voce tare: "Nu deschideti astazi portile manastirii, ci urcati-va pe ziduri si alungati mai intai piratii!"

Atunci, indata, Pruncul Iisus si-a intins mana si a acoperit gura Maicii Sale, in semn de tacere, zicand: "Nu, Maica Mea, nu le spune. Lasa-i sa fie pedepsiti, dupa cum merita, caci si-au lasat neimplinite datoriile lor calugaresti!" Atunci, cu indrazneala de maica, Nascatoarea de Dumnezeu a indepartat mana Pruncului, coborand-o de la gura sa, si, indreptandu-si capul spre dreapta, a zis staretului a doua oara: "Nu deschideti astazi portile manastirii, ci urcati-va pe ziduri si alungati piratii cei ascunsi pe tarm!" Apoi, a continuat: "Luati aminte si pocaiti-va, caci Fiul meu s-a maniat pe voi!" Apoi, a zis iarasi: "Astazi nu deschideti portile manastirii."

Sursa: crestinortodox.ro

DAM-IM5-MDPY
Suport
Lemn
Tip icoană
Miniatură
Tehnică pictură
Tempera
Tematică
Religie
Personaje
Maica Domnului
Culoare predominantă
Maro
Orientare
Portret
Dimensiuni pictură (l x L, cm)
7x10
Prăznuire în luna
1 (ianuarie)
7 (iulie)
9 (septembrie)