Icoană pe lemn "Maica Domnului Izbăvitoarea", 20x26 cm
Icoană pe lemn, pictată manual. Pictură semnată "DAM" (Ana Drăgan).
Icoana Maicii Domnului „Izbăvitoarea” sau „Eliberatoarea” este prăznuită pe 17 octombrie.
Icoana Maicii Domnului „Izbăvitoarea” a fost adusă la Muntele Athos de schimonahul Martinian (†1884), care o primise cu mare evlavie de la pustnicul Teodul.
În anul 1841, locuitorii din Sparta (Grecia) s-au rugat înaintea acestei icoane și au fost izbăviți de invazia lăcustelor. De atunci, icoana a fost numită „Izbăvitoarea” sau „Eliberatoarea” și a început să fie căutată de mulți pelerini.
Dorind să fugă de lume, bătrânul Martinian a luat icoana și s-a retras într-o sihăstrie athonită. Acolo, Maica Domnului i s-a arătat, poruncindu-i să se întoarcă la mănăstire și să nu ascundă icoana de cei aflați în nevoi. Întorcându-se, mulți demonizați și bolnavi au primit vindecare prin rugăciunile rostite înaintea sfintei icoane.
După ce schimonahul Martinian a murit (†1884), Icoana Maicii Domnului „Izbăvitoarea” a rămas în Mănăstirea „Sfântul Pantelimon” din Muntele Athos. Egumenul Macarie a lăsat cu limbă de moarte ca icoana să fie dăruită Mănăstirii „Simono-Kananitsk” („Noul Athos”) din Kaucaz, fapt ce s-a petrecut pe 20 iulie 1889.
Icoana este de tip „Hodighitria”. Fecioara Maria ține Pruncul pe brațul stâng și arată spre El cu mâna dreaptă, iar Pruncul Hristos binecuvântează cu mâna dreaptă.
- Suport
- Lemn
- Tip icoană
- O icoană
- Tehnică pictură
- Tempera
- Tematică
- Religie
- Personaje
- Maica Domnului
- Culoare predominantă
- Roșu
- Orientare
- Portret
- Prăznuire în luna
- 9 (septembrie)
10 (octombrie)